Buddha
List gigko biloba
čínské byliny
Buddha
Tradiční čínská medicína
Mgr. Jana Ondrák Škrletová
Babí léto už je tu! Jak upevnit zdraví před nástupem podzimu?
Po pubertálně rozbouřeném jaru a mladistvém teplém létu přichází období dospělosti - babího léta. V čínském kalendáři začíná 18. srpna a končí 22. září, kdy začne podzim. Pozdní léto patří elementu země, je to čas sklízení úrody a nabírání sil a zásob k přečkání zimy. Babí léto přináší plody zaseté na jaře, kultivované v létě, a přirozeně se tak stává nejbohatším obdobím v roce.
Element země sebou přináší příslušnost k orgánu sleziny (slinivky) a žaludku, žluté barvě a sladké chuti. Využijeme-li babího léta k upevnění našeho zdraví, odvděčí se nám nadcházející podzim spoustou energie a odolností vůči typickým podzimním nachlazením a chřipkám. Jak na to?
Slezina, která zastupuje v čínském pentagramu element země, má v těle za úkol přijmout ve spolupráci s párovým orgánem – žaludkem – potravu a extrahovat z ní živiny. Dobrý stav sleziny se pozná na kvalitě svalů a tkání. Úbytek svalové hmoty nebo častá svalová únava svědčí o slabosti tohoto orgánu. Slezina se podílí na oběhu tekutin v organizmu a taky přiměřeně zvlhčuje.
Slezina nemá ráda hlavně nepravidelné stravování, jídlo ve spěchu, u počítače, fast food a velké množství bílého cukru. Emocionálně slezinu oslabuje přemítání a zacyklení se u jednoho problému nebo myšlenky. Když je slezina nebo žaludek z hlediska čínské medicíny v nerovnováze, budeme pravděpodobně trpět různými poruchami trávení, bolestmi břicha, nadýmáním, průjmy či nechutenstvím. Dále se může vyskytovat únava, otoky zejména horní poloviny těla a celulitida. Můžeme najednou zjistit, že se nám více tvoří modřiny, nebo zjistíme pokles orgánů (např. hemoroidy). Jak je na tom naše slezina napoví i rty, kde se její stav zrcadlí. Bledé vysušené rty, vyrážky, to vše promlouvá o tom, že slezina a žaludek volají po změně. A začít můžete úplně jednoduše - úpravou stravy. A pokud jsou problémy už opravdu markantní, vyplatí se návštěvy praktika čínské medicíny a využití bylinek a dalších postupů.
Vyjdeme z faktu, že k zemi patří žlutá barva a sladká chuť. To však v žádném případě neznamená, že bychom měli jíst bílý cukr. Sladkou chutí se tradičně myslí obiloviny a sladké druhy zeleniny a ovoce. Vše, co nyní dozrává, má na stole své místo. Z ovoce jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky, hrozny. Ze zeleniny převládají brambory, sladké brambory, dýně, mrkev, petržel, kapusta, zelí, cukety, papriky, špenát, kukuřice. Obiloviny, základ každodenní stravy, nabízí bohatý výběr – rýže, polenta, quinoa, jáhly, slzovka, amarant. Stravu můžeme zpestřit jedlými kaštany, ořechy a semínky, kvalitními oleji, vanilkou, šafránem a v chladných dnech třeba skořicí. A můžeme si i přisladit medem nebo melasou. Směrem k podzimu je dobré zvýšit podíl živočišných bílkovin ve formě kozího mléka, smetany.
Každá investice do vlastního zdraví se vyplatí. Je fajn cítit se fajn.