Modrý poklad z lesa – borůvky z pohledu čínské medicíny

Léto bez borůvkového koláče nebo knedlíků, to by nebylo ono! A borůvková marmeláda, ta potěší i v zimě. Právě teď si můžete borůvky koupit nebo natrhat a vrhnout se na všemožné zpracování. Borůvky jsou učiněný poklad, tak si je užijte do sytosti a přečtěte si něco o jejich benefitech z pohledu čínské medicíny.

 

Borůvky mají neutrální až svěží povahu, což se báječně hodí pro osvěžení organizmu v letních vedrech. Z orgánů působí modré plody zejména v játrech, tlustém střevě a ledvinách. Z čínského pohledu tedy borůvky pročišťují játra a chladí horko v krvi, dále zvlhčují střevo, odvádí vlhkost, vyživují yin a rozhýbávají krev.

 

Při jakých potížích je tedy zařadit do jídelníčku ve zvýšeném množství? Na borůvky si vzpomeňte, budete-li trpět zácpou a hemoroidy. Další indikací jsou potíže s očima jako například světloplachost či šeroslepost. Drobné modré plody se doporučují rovněž při nechutenství a jsou vhodné i v těhotenství. Můžete je vyzkoušet při infekci močových cest, i když tady jsou asi brusinky silnějším prostředkem. Po borůvkách sáhněte při celkovém oslabení, mohou pomoci i při různých krváceních a také při nadměrném pocení. Neméně zajímavou schopností borůvek je, že dokáží takzvaně vyhnat parazity, takže máte-li problémy tohoto druhu, pusťte se do boje s borůvkami v čele.

 

Pohledem moderní medicíny borůvky obsahují katechin, což je důležitý antioxidant, který najdete třeba také v kvalitním zeleném čaji. Dále jsou v plodech obsaženy flavonoly i flavonoidy a také důležité vitaminy A a B. V moderní medicíně se borůvky doporučují jako prevence ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby, což odpovídá čínskému pohledu o blahodárném působení v tlustém střevě. Dále se využívají pro zlepšení očních chorob například při diabetické retinopatii, což opět odpovídá čínskému pohledu, kdy se oči téměř vždy řeší přes orgán jater.

 

Jak je vidět, jsou borůvky opravdovým pokladem! Nezapomeňte však, že strava by měla být za všech okolností vyvážená a že dlouhodobá preference jedné potraviny nadělá spíš více škody než užitku.

© 2016 by Jana Škrletová. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now