Právě teď! Využijte DOJO období pro posílení sleziny!

Podle čínské medicíny se mezi jednotlivými ročními obdobími vyskytují mezidobí, takzvaná DOJO, ve kterých je velmi žádoucí zaměřit svou stravu na posílení sleziny a žaludku. Momentálně se nacházíme na počátku DOJO období, které začalo včera 27. července a potrvá do 17. srpna.

DOJO se spojuje vždy s elementem země a tomu by měl odpovídat i výběr stravy a její úprava. Co je tedy vhodné zařadit v příštích dnech do jídelníčku? Obecně by mělo jít o potraviny sladké chuti, které odpovídají zejména obiloviny. S elementem země se pojí žlutá barva, a tak se můžeme řídit i tímto a vybrat si občas něco podle barvy. Kromě obilovin bychom neměli zapomínat také na luštěniny všeho druhu a naučit se je jíst vícekrát do týdne. Nebojte se nadýmání, při správné úpravě a časté konzumaci si váš trávicí trakt zvykne a nebude reagovat nafouknutím a plynatostí. Kromě obilovin a luštěnin by na denním jídelníčku měla být zařazena samozřejmě zelenina. Vždy je vhodné ji tepelně upravit. V období DOJO vybírejte sladké druhy zeleniny jako například mrkev, cuketu, dýni Hokaido, sladké brambory atd. Z ovoce sáhněte nejlépe po jablcích.

Naopak velmi nevhodná je strava založená na bílém cukru, bílé mouce, smažených a fritovaných pokrmech a mléčných výrobcích z pasterizovaného mléka. Slezině rovněž neprospívají chladné až ledové nápoje.

Je důležité, aby strava byla pestrá a vyvážená. Nadužívání jakékoliv potraviny vychýlí pomyslné ručičky z rovnováhy. Jezte jednoduše a nepoužívejte polotovary. Máte-li nejasnosti, navštivte terapeuta TCM, který vám pomůže v sestavení vyváženého jídelníčku. Ať je pro vás období DOJO příjemné a posilující!