top of page
Inspirace pro poslední letní dny! Čaj z kukuřičných vlasů vás osvěží!

Poslední horké letní dny jsou před námi – jak se zdravě ochladit? Čínská medicína disponuje spoustou receptů, jak na to. Podle jejích principů nestačí dát potravinu do ledničky, aby se stala chladivou, ale je potřeba znát její povahu a tohoto potenciálu následně využít. V souladu s prastarými principy můžeme v horkých dnech popíjet čaj z kukuřičných vlasů.

Kukuřice teď právě dozrává na polích a možná si ji rádi hodíte na gril. Co takhle využít i „zbytkového“ materiálu, takzvaných vlasů, a vyrobit z nich jednoduchý nápoj, který je svou povahou osvěžující a báječně se hodí k ochlazení organizmu?

Jak na to? Jednu až dvě polévkové lžíce kukuřičných vlasů přelijte litrem vařící vody a nechte sedm minut louhovat. Vychladlý čaj pak můžete popíjet v průběhu dne. Jeho benefity jsou skvělé – odvádí vlhké horko, což je problém mnoha lidí, kteří trpí opary nebo třeba gynekologickými a urologickými záněty. Je močopudný, takže odvádí vodu z těla. Komu otékají v horku nohy, ví, o čem je řeč. Snižuje cukr v krvi a podporuje trávení tuků, což by se mohlo hodit právě po zmíněném grilování. Zmírňuje žlučníkové obtíže a zklidňuje játra.

Čaj z kukuřičných vlasů je ideálním společníkem horkých dní. Není však vhodný na dlouhodobé požívání po dobu týdnů nebo dokonce měsíců, protože může poškodit yin horního zářiče. Užijte si ho na sklonku léta, následující babí léto bude ve znamení zpevňování sleziny a k tomu patří zase jiné potraviny.

Zdroj: Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů.

bottom of page